0532 4476870

sailplusacademy@gmail.com

Yat Yarışları

Yat Yarışları

YAT YARIŞLARI

Temel yelken eğitimi almış, yelkencilik ve denizcilik bilgisini geliştirmek isteyen denizcilerin tecrübe kazanması için bir seçenek de yat yarışlarına katılmaktır. Yat yarışları, hem takım oyunu olması hem de bu oyunun rüzgarın ve denizin kurallarına göre oynanmak zorunda olması nedeniyle oldukça heyecan vericidir. Rüzgarın ve denizin dilinden anlayarak yelkenleri doğru trim etmek, yarış ekibinin tüm manevraları senkronize bir şekilde yapma gayreti ve bu ekip çalışmasında, her zaman artı bir kişinin rüzgar olduğunu bilerek tekneyi abarabilmek denizci adaylarına benzersiz bir deneyim kazandırır. Aynı hayatta olduğu gibi, denizde de bir hedefe varmak için ekip çalışmasının ne kadar önemli olduğunu görmek ve o ekibin bir parçası olmak paha biçilmez bir deneyimdir. Yat yarışlarının bir geleneği olan, yarışlar öncesinde yapılan birifingler ve sonrasında yapılan ödül törenleri de, diğer denizcilerle kaynaşmak, deniz kültürü edinmek, sosyalleşmek ve tabii ki keyifli vakit geçirmek için iyi bir fırsattır. Bu fırsatlardan yararlanmak, yelken eğitimi almak ve yarış deneyimi kazanmak isteyen denizciler Sailplus ile Ege koylarındaki seçkin yarışlara katılabilir ve hem yarış hem de genel yelken eğitimi alabilirler. Yarış süresince teknede konaklayacak yarış ekibi, iş bölümü ve yarış teorisi hakkında eğitim alacak, yarış birifinglerine ve ödül törenlerine de katılarak keyifli zaman geçirecektir.

Yat Yarışları

Yat Yarışları

           18. GÖCEK YARIŞ HAFTASI   –   19 MAYIS ATATÜRK KUPASI

           DIVISION-VI  OVERALL  ŞAMPIYONU

               TEAM SAILPLUS – S/Y ARŞIPEL

 

 

 

Yat Yarışları

         SKIPPER – CENK ŞAHİN –  TYF / YY5-0063

 

 

Yat Yarışları

Yat Yarışları   Yat Yarışları

                              BİRİNCİLİK  ÖDÜLLERİ  İLE

 

 

SORU – CEVAP

1-Sailplus ile yat yarışlarına nasıl katılabilirsiniz ?
Web sayfamızda yer alan telefon numaralarımızdan, sosyal medya hesaplarımızdan veya e-posta yoluya bizimle irtibata geçmeniz ve katılmak istediğiniz yarışa kayıt yaptırmanız yeterlidir.
2-Sailplus ile yat yarışlarına katılmak için herhangi bir ön şart var mı?
Sailplus ile yarışabilmek için daha önce Sailplus’tan veya başka bir yelken okulundan en az temel yelken eğitimi almış olmak veya az da olsa yarış tecrübesine sahip olmak gerekmektedir. Bununla birlikte, yarışlara katılacak herkesin “yarış lisans” çıkartması Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından zorunlu kılınmıştır.
3-Yarış Lisansı nedir ve nasıl çıkartılabilir ?
Yarış lisansı, yelken yarışlarına katılacak (yat yarışçıları dahil) sporcuların alması gereken TYF onaylı ve zorunlu bir belgedir. Yarış lisansı, “geçici lisans” olarak katılacağınız yarışa mahsus olmak üzere, Sailplus tarafından da çıkartılabilir. “Geçici lisans” sadece bir yarış için geçerlidir. Ancak, birden fazla yarışta kullanılan ve bir takvim yılı geçerli olan “yarış lisansı” çıkartmak isterseniz, bunu kendiniz TYF’ye veya bir yelken kulübüne bizzat başvurarak çıkartmak zorundasınız. Yarış lisansını bizzat çıkartmak isteyenler, sayfamızda yer alan “Yarış Lisansı ve Vize İşlemleri” kısmındaki adımları izleyebilirler.
4-Daha önce yarış deneyimi olmayan kişiler de Sailplus ile yarışabilir mi?
Daha önce yarış deneyimi olmayan kişiler de Sailplus ile yarışabilir. Temel eğitim almış olmak yeterlidir. Yarışa ve yarış sırasında yapılacak görevlendirmeye ilişkin eğitim, yarışa hazırlık sırasında ve yarış süresince Sailplus tarafından verilecektir.
5-Yarış ekiplerinde görevlendirme ve eğitim nasıl olacak ?
Yarış ekiplerinde görevlendirme, ekibin denizcilik bilgisi ve deneyimi ile kullanılacak yelken donanımı göz önüne alınarak kaptan tarafından yapılacaktır. Yat yarışlarında görev yerleri, baştan kıça doğru sıralandığında; başüstü, direkdibi, piyano, havuzluk (trimciler ve vinçciler), ana yelken, navigasyon ve dümen şeklindedir.
6-Yat yarışları programı nasıl olacak ?
Yat yarışları yarış duyurularının yapılmasıyla takvimlendirilir. Yarışa giren teknelerin kayıt işlemlerinin ardından organize eden kulübün tercihine göre, birgün önce veya yarış günü erken saatte yapılan bir brifing ile başlar. Yarış komitesi tarafından hava şartları dikkate alınarak belirlenen coğrafi ve/veya şamandıra ile belirlenmiş, ağırlıklı olarak rüzgaraltı rüzgarüstü parkurlarda, aynı sınıftaki yatların birlikte veya tüm sınıfların birlikte başlayacağı şekilde düzenlenir. Organizasyon süresine bağlı olarak her yarış sonrasında veya tüm yarışların tamamlanmasının ardından yapılacak ödül töreniyle yarış serisi sona erer.
7-Yarış için özel bir teçhizat veya kıyafet ihtiyacı var mı ?
Yarış sırasında rahat hareket etmeyi sağlayacak, su geçirmeyen ve terlemeyi önleyen t-shirt, şort, pantolon, tulum ve mont ile tabanı açık renk, tekneyi boyamayacak tekne ayakkabısı veya spor ayakkabı ile yarış eldiveni kullanılması uygun olur. Takvimimizden seçilen yarışın yapılacağı mevsime uygun olarak bu kıyafetlerden ihtiyacınız olanı, yedekli olarak, yanınızda bulundurmalısınız. Bununla birlikte, tüm seyirlerimizde olduğu gibi; şapka, gözlük (ve düşmesini engelleyecek bant veya ip) ve güneşten koruyucu kreme yarışlarda da ihtiyacınız olacaktır. Bunlar haricinde, tekneye gelirken getirmeniz gerekenleri “neler getirmeliyim” sayfamızda görebilirsiniz.
8-Yat yarışlarında yaş sınırlaması var mı?
Yat yarışlarında yer almak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
9-Yarış ücretleri ne kadar ve fiyata dahil olan hizmetler nelerdir ?
Teknede konaklama ve yarış öncesi genel bir bilgi tazelemeye yönelik eğitim ve antrenman fiyata dahildir. Marinalarda konaklama, teknenin transferi, mazot, su ve elektrik ile birlikte teknede sınırsız çay ve kahve ikramı da fiyatın içindedir. Hariç olanlar sırasıyla, yarışı düzenleyen organizasyona tekne ve yarışan ekip için ödenecek tutarlar yarışçı sayısına bölünerek ödenir. Geçici lisans ücreti de yine katılımcıya aittir. Yarış ücretlerimiz ve kapsamı “plan fiyat” sayfasında yer almaktadır.

Yat Yarışları Yat Yarışları Yat Yarışları

Yarış Lisansı ve Vize İşlemleri

Yarış lisansı yelken yarışlarına katılan sporcularda aranan ve TYF tarafından verilen zorunlu belgedir. “Geçici lisans” yerine, bir sezon için ilk kez “yarış lisansı” çıkartmak isteyenlerin veya önceki sezonunda lisansı olup yeni yıl için vize yaptırmak isteyenlerin aşağıdaki adımları takip etmesi gerekir. “Geçici Lisans” ile yarışacakların, geçici lisans işlemlerinin yürütülmesi için Sailplus’a bildirmeleri gerekmektedir.

I. İLK KEZ LİSANS ÇIKARTACAKLAR

İlk kez lisans çıkartacaklar veya son 3 yılda vize işlemi yaptırmamış olanlar;

  • Sporcu Lisans Tescil Formu
  • Durum Bildirir Tek Hekim Durum Raporu (protokol numarası içerecek)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Lisans tescil ücretinin (…TL) ödeme dekontunu (açıklamaya o yılın  lisans ücreti yazılmalı)

TYF’ye gönderecektir. TYF ile doğrudan değil, bir yelken kulübü üzerinden lisans işlemi yapacakların lisans ücreti ve hesap numaralarını ilgili kulüple temasa geçerek öğrenmesi gerekir.

 

II. LİSANS VİZE İŞLEMLERİ

Geçtiğimiz yıl lisansı olup, yeni yıl için vize yaptıracak olanlar;

    • Sporcu Lisans Vize Formu
    • Durum Bildirir Tek Hekim Durum Raporu (protokol numarası içerecek)
    • Lisans tescil ücretinin (…TL) ödeme dekontunu (açıklamaya o yılın lisans vize ücreti yazılmalı)

 

TYF’ye göndermelidir. TYF ile doğrudan değil, bir yelken kulübü üzerinden lisans işlemi yapacakların lisans ücreti ve hesap numaralarını ilgili kulüple temasa geçerek öğrenmesi gerekir.

İlgili formlara TYF’nin sayfasından ulaşabilirsiniz.

TYF hesap numaraları ve iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Türkiye Yelken Federasyonu
IBAN:TR80 0003 2000 0340 0001 0011 94
Adres: Kültür Mah. Mithatpaşa Cad. Orkide Apt. No: 61/11 Çankaya ANKARA
Tel : 0 312 311 2361 – 0 549 680 5206
Lisans@tyf.org.tr

Yat Yarışları   Yat Yarışları

Yat Yarışları   Yat Yarışları

Yarış Yelkenciliği

Bir plan üzerinde birbirine tamamen eş olarak çoğaltılmış, ya da farklı büyüklükteki teknelerin kendi aralarında yaptıkları yarışlara denir. Diğer çeşit yarış yelkenciliğinde ise tekneler, ayrı planlara göre çeşitli ölçü ve yapıda olmak üzere yarışırlar. Bu durumda yarışlar, matematiksel eşitleme ile (handikap sistemi) aralarında kendi yarış kurallarına uyarak, belirli parkurlarda ve çeşitli ödüllere dayanarak yapılırlar. 45 dakikalık, 3 deniz mili uzunluğundaki Optimist, Sailboard yarışı ile duraklı ya da duraksız bütün küreyi kuşatan rotalarda yapılan dünya ve kıtalararası yelken yarışları bu gruba dahildir

Yelken Yarışları

Yarışma yelken açmış olarak başlama usulüne göre, karadan veya bir gemiden top atışı yapılarak veya bayrakla hareket işareti verilerek başlar. Bu sporun asıl amacı; önceden belirlenmiş bir rotada, sporcuların tekne ve rüzgarı birlikte kullanma yeteneklerini ölçmektir. Bununla birlikte yelken sporu, kuralları yönünden en ayrıntılı ve en çok malzeme kullanımı gerektiren spor dallarındandır. Bu nedenle, sporcuların değişik hava şartlarında tekneyi ve yelkeni yönetebilecek fizik kondisyonuna, yelkencilik kuralları hakkında ve araçların bakımına ait bilgiye sahip olmaları gerekir. Tarihte ilk yat yarışları 1660 yılında İngiltere’de organize edilmiştir. 1749 yılında Galler Prensi tarafından ilk yelken turnuvası düzenlenmiştir. İlk kez 1851 yılında yapılan Hundred Guineas Kupası (Amerika Kupası) yarışlarını ABD takımı birincilikle bitirmiştir. Bu güzergahın toplam uzunluğu 10 ile 20 mil arasında değişir.

Yelken yarışları üç ayrı kategoride toplanmaktadır.

  • Regatta olimpik yarışları
  • Okyanus yarışları
  • Maç (kafa kafaya yarış)

Yarışma kuralları tüm yelkenli tekne kategorilerinde aynı şekilde uygulanır. Yarışmalara erkekler ve kadınlar (özel yarışlar dışında) katılabilirler. Yarışmaların olimpik seyri üçgen şeklindedir ve seyir denize atılan şamandıralar ile belirlenir. Yarışmanın yönü rüzgârın estiği yöne göre belirlenir. Yarışma mesafesi yarışılan yelkenli tekne kategorisine göre değişir.

Yat Yarışları
                      S/Y ARŞIPEL – JEANNEAU SO42i

Yelken Sporcusu Adayları İçin

  • Yelken sporu, her yaştan ve herkesin yapabileceği ender sporlardan biridir.
  • Yelken sporunu denizi ve doğayı sevmeyen kişiler yapamaz.
  • Bu sporda deniz, rüzgar, akıntı ve dalga gibi doğal dış kuvvetlerle mücadele etmeyi bilmek gerekir.
  • Bu mücadeleyi öğrenebilmek için deniz üzerinde vakit geçirmek gerekir.
  • Ne kadar çok denizde kalırsanız, o kadar iyi yelkenci olursunuz.
  • Yelken sporu, karar verme yetisini güçlendiren, eğlenceli ve sıra dışı bir spordur.
  • Yelken sporu, kişinin kurallara uyma özelliklerini geliştirir. Kişisel özellik ve beceriler yanında sosyal becerileri de geliştirir.
  • Yelken sporu sorumluluk alabilmeyi pekiştirir.
  • Yelken sporu, küçük yaşlarda doğa ile iç içe olmayı öğretir.
  • Yelken sporu, rekabet ile dayanışma duygusunu geliştirir.
  • Yelken sporu, yardımlaşma becerisini geliştirir.
  • Yelken sporcusu tek kişilik yarışlarda kendisiyle baş başadır. Kararlarını tek başına alır, tek başına uygular. Elindeki tekneyi rüzgara, akıntıya, dalgalara, rakiplerine ve belirli kurallara göre kumanda eder.

 

 

Yelken Sporcusu Lisansı

Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından sporculara verilen lisans, yelken faaliyetine katılmayı sağlayan giriş kartıdır.Yelken yarışlarına katılabilmek ve spor faaliyetlerini devam ettirebilmek için, lisans alınması ve bu lisansın her yıl Federasyona vize ettirilmesi zorunludur. Lisans, sağlık ve genel kurallara uygun olduğunu belgeleyen herkes lisans başvurusunda bulunabilir. Müsabakalara katılabilmek, sağlıklı spor yapabilmek için ön şarttır.

Yat Yarışları

        YARIŞ  SONRASI  GÜN  BİRİNCİLİĞİ  KUTLAMASI

Telif Hakkı © 2025 Sail Plus.